Vinternoveller av Ingvild H. Rishøi

bilde-3Den boka jeg kanskje har snakket mest om til folk denne høsten må være Vinternoveller av Ingvild H. Rishøi. Hvis du leser bakpå står det at den handler om å være på rømmen med Valdresekspressen, om karaoke, om kjøpesentre og snø, og om hvor vanskelig det kan være å få kjøpt seg en pute.

Den lille boka på litt over hundre sider inneholder tre noveller, ”Vi kan ikke hjelpe alle”, ”Riktig Thomas” og ”Søsken”. Jeg kan vel si at alle tre handler om den                 håpløse følelsen av å ikke strekke til, og om hva som skjer når livet ikke går helt etter planen. Dette gjør boka ganske trist, men likevel sitter du aldri igjen motløs eller pessimistisk etter å ha lest noen av novellene. For Vinternoveller handler også om en ung mors kjærlighet til en liten datter som skjønner alt, en vanlig mann som får nye sjanser selv om han har brukt opp de gamle, og om en modig storesøster som vil redde småsøsknene sine fra en vond oppvekst. Rishøi skriver jordnært og upretensiøst om vanskelig kjærlighet mellom mennesker, og jeg fikk følelsen av at karakterene kunne være en hvilken som helst fremmed på bussen. Alle kan nok kjenne seg igjen i historiene fra Vinternoveller på en eller annen måte, og det er dette som gjør denne lille, beskjedne boka så genial.

Ingvild H. Rishøi fikk Brageprisen i åpen klasse for boka si i høst, men hun ga bort alle pengene til Natur og Ungdom fordi hun mener ungdom og miljø er det man bør satse på. Rishøi er bare kjempekul.

Karakter 6

6/6 bokfinker

Reklame

Kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s