Station Eleven av Emily St. John Mandel

Det er utrolig spennende og forfriskende å lese bøker man aldri har hørt om før, eller som man ikke vet hva handler om. Sånn hadde jeg det med Station Eleven, og det gjorde at jeg likte den enda bedre.

I første kapittel dør en skuespiller på scenen under en oppsetning av King Lear. Noen timer senere eksploderer sykdommen «The Georgia Flu» over hele verden. Sykdommen sammenlignes med en atombombe, og 99% av de som smittes dør. I senere tid omtales epidemien som «the collapse». Boka hopper frem og tilbake i tid, og vi følger «The travelling symphony,» en liten gruppe overlevne som reiser rundt og fremfører Shakespare, i årene etter kollapsen, og  Arthur, skuespilleren som dør, i livet hans før utbruddet. I tillegg handler mange av kapitlene om bipersoner i Arthurs liv og i «The travelling symphony».

Det beste med denne boka synes jeg var oppbygningen, og hvordan alle personene og forskjellige hendelser var knyttet sammen. Ingenting var tilfeldig, og da jeg var ferdig med å lese den, var alt blitt oppklart på en utrolig fin måte. En verden uten elektrisitet, medisiner, kommunikasjon, politi, internett, osv. virker utrolig fjern for oss, men måten Mandel beskrev den på gjorde den så virkelig. Boka var full av vakre beskrivelser, og mye av handlingen i seg selv var også vakker, men en underlig måte. Byene var øde og forlatte, folk måtte leve på nye og rare måter, og det så ut til at menneskene var på vei ut av verdenshistorien, men allikevel var det mye håp i boka. Det var lett å leve seg inn i historien, og jeg likte karakterene kjempegodt. Slutten var også fantastisk.

Halvveis spoiler!

Station Eleven gjorde noe helt sykt overraskende og kult. Jeg satt og leste, og bladde om, og så falt et papir ut av boka. «Hææ?» tenkte jeg. Så leste jeg første linje: «A folded piece of paper fell out of the book.» !!!!! WOW, hvordan fikk de til det!? Jeg må si jeg ble imponert! Og ikke nok med det, men det som falt ut var kjempekult og fint og en viktig del av boka! Applaus for det der, altså!

Halvveis spoiler ferdig!

Hvis du har lyst til å lese en annerledes og fin bok om verdens undergang, er Station Eleven perfekt! Den er så mye mer enn bare en dystopi, og jeg tror veldig mange hadde likt denne om de hadde gitt den en sjanse. Tiden det tar å lese den er så absolutt verdt det, for den er utrolig bra! Hadde jeg klart å lese den over et kortere tidsrom, tror jeg den ville fått full score fra meg.

Karakter 5+

5.5/6 bokfinker

Reklame

En kommentar om “Station Eleven av Emily St. John Mandel

  1. Tilbaketråkk: Hannas topp 3 første halvår 2015 | BOKFINKENE

Kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s