Bly av Lars Saabye Christensen

Bly er den andre boken i trilogien om Kim, som starter med Beatles. Den bygger videre på fortellingen om Kim, Seb, Gunnar og Ola, selv om det er Kim vi følger i Bly. Har du lest Beatles og blitt fenget av Lars Saabye Christensens enkle og fine måte å skrive på, er det lett å suse gjennom oppfølgeren også. Etter å ha levd meg gjennom sidene av Beatles, var jeg usikker på om jeg skulle tørre å fortsette med Bly av frykt for å bli skuffet. Likevel greide jeg ikke holde meg unna fortellingen om oslogutten Kim.

Boka begynner med at Kim kommer med danskeferga inn til Oslo etter å ha vært borte en stund. Han finner ut at mye har endret seg siden sist. Folk hadde fått spissere albuer og tynnere hår, skyskrapere har begynt å vokse opp bak Slottsparken og stambaren Pernille er borte, og Kim er ikke særlig fornøyd. Han støter på Seb, og ting er litt som før. Bare at de ikke er det. For selv om vi plutselig kan bli kastet tilbake i tiden, på gutterommet til Kim, med platespilleren ved siden av sengen og Gunnar, Ola og Kim ventende utenfor, skjønner vi at den tid er over. Kim har blitt en mann og er på leting etter noe å tro på. På veien finner han Vivi, prøver seg som organist i begravelser og får noen svar han ikke hadde ventet av onkel Hubert.

Da jeg leste Bly følte jeg meg litt som en duemor som ikke vil at ungene skal lære å fly helt enda. Og jeg tipper at også flere er litt melankolske over at de fire guttene vi møtte i Beatles ikke kunne sykle på to sykler ned Theresesgate, dra på overnattingstur i marka uten myggnetting og spille plater på gutterommet, litt lenger. Men selv om man ikke får dette igjen i Bly, synes jeg boka er en veldig fin oppfølger. Det er så fint å lese om noen som ikke helt vet hvor de passer inn i verden, og om hva man kan møte på sin vei. I tillegg får man endel svar på spørsmål som sitter igjen etter å ha lest Beatles. For noe som kjennetegner bøker av Saabye Christensen er jo nettopp det. At situasjoner eller konversasjoner mellom karakterene fortelles om på en enkel og overfladisk måte, mens du skjønner at noe ligger og lurer mellom linjene. Og spørsmålene du stiller deg er det ikke sikkert du får svar på med det første, om ikke noen gang.

Har du lest Beatles, skal du ikke være redd for oppfølgeren Bly! Skrivestilen til Saabye Christensen lar deg flyte gjennom fortellingen, selv om Ringo, Paul, John og George ikke lenger er gutter, men menn.

5/6 Bokfinker

Karakter 5

Reklame

Kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s