Bare en dag og Bare ett år

Bare en dag og Bare ett år er skrevet av Gayle Forman (forfatteren av blant annet If I stay og Where she went), og er to bøker som henger sammen. Bare en dag er den første i serien. Den handler om den amerikanske jenta Allyson som har fått en Europareise i gave fra foreldrene sine etter å ha bestått high school-eksamen. Turen er ikke så bra som hun hadde håpet på, og egentlig gleder hun seg bare til å dra hjem, men det endres når hun møter den nederlandske gutten Willem, som reiser rundt med en teatergruppe. Allyson er en veldig ordentlig jente, fornuftig og forsiktig, så når Willem ber henne bli med til Paris (bare for en dag!), er det veldig ulikt henne å si ja, men hun gjør det allikevel. Både for å prøve noe nytt, og fordi hun har så lyst.

Resten av boka handler om dagen deres i Paris, men også tiden etterpå. Mange av tingene som skjer får vi ikke vite grunnen til, og etter å ha lest ferdig boka, satt jeg igjen med en del spørsmål. I bok to, Bare ett år, er det Willems side av historien som blir fortalt. På den måten får vi svar på mange av spørsmålene fra den første boka. I Bare en dag fikk vi egentlig vite ganske lite om Willem, men i fortsettelsen blir vi ordentlig kjent med ham og hans historie. Han reiser også veldig mye, og jeg likte spesielt delene der han var i Nederland (ik hou van Nederland!). Selv om jeg visste hva Bare ett år kom til å handle om, og kjente til store deler av historien fra før da jeg leste den andre boka, gjorde ikke det den kjedelig. Tvert imot synes jeg heller det gjorde den mer interessant.

Disse bøkene er den typen bøker som passer bra hvis du trenger litt lettunderholdning, men av god kvalitet! Jeg er ganske sikker på at de er fine å ha med seg på ferie, for eksempel. De handler om kjærlighet og forelskelse, men også om det å ta sjanser og å finne seg selv (uansett hvor klisjé det høres ut). Etter min mening var de bedre enn mange i samme sjanger, for handlingen var så fint bygget opp, og jeg elsket hvordan de utfylte hverandre. De var ikke klissete, og selv om handlingen kanskje ikke ville skjedd i virkeligheten, synes jeg den fungerte veldig bra som bok. De var lettleste, hadde fin flyt, og jeg likte karakterene. Dessuten er det alltid fint å lese om fine byer som Paris og Amsterdam!

Karakter 4+

4.5/6 bokfinker

Reklame

Kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s