Morgon og Kveld av Jon Fosse

«Eit barn, som skal heite Johannes, og bli fiskar, blir født.

Ein gammal mann, som heiter Johannes og har vore fiskar, døyr.»

Takk, tenkte jeg, etter å ha lest bakpå boka jeg skulle til å begynne på. Der røpet de jammen meg hele handlingen i to setninger. Da sparte de meg for tida jeg ville brukt på å lese boka selv. Jeg bestemte meg nå likevel for å lese den. Og en ting oppdaget jeg i hvert fall: Det var ikke handlingen i boka som hadde noe å si for leseropplevelsen. Dette er en absurd, annerledes og velskrevet bok.

I romanen «Morgon og Kveld» av Jon Fosse møter vi Johannes. Boka er delt inn i to deler, der den første består av Johannes` første leveår, og den andre delen av Johannes` siste leveår. I andre del av boka, som utgjør den største delen, følger vi Johannes gjennom hans vanlige gjøremål en hel dag. Etter hvert avdukes det at det er hans siste dag på jorden. Hva som er virkelighet og hva som ikke er det, er iblant vanskelig å skille. Jeg mistenker at det er meningen at ikke alt skal besvares. Man skal med andre ord få sitte og gruble litt.

Skildringene av ensomheten og melankolien er det i hvert fall ikke noe å si på. Det skal godt gjøres å ikke bli litt trist selv når den ensomme dagen til Johannes beskrives. Der han sitter alene ved kjøkkenbordet med kaffekoppen og lurer på hvorfor kona Erna ikke lenger sitter der med ham.

Mye viktigere enn handlingen er språket og skrivestilen som er brukt. For mange er kanskje Fosses karakteristiske skrivestil kjent og ferdig snakket. Det var den ikke for meg. Det slo meg med en gang hvor lett språket flyter og hvor rytmisk det er. Og jeg var godt uti boka før jeg tenkte over at det var en stund siden jeg så et punktum. Eller om jeg hadde sett et i det hele tatt.

Når det gjelder «Morgon og Kveld» og Jon Fosses romaner generelt er det sagt og tolket mye før. Jeg anbefaler likevel alle som ikke allerede har gjort det å oppdage denne boka på sin egen måte!

6/6 bokfinker

Karakter 6

Reklame

En kommentar om “Morgon og Kveld av Jon Fosse

Kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s