Jeg har betjent kongen av England av Bohumil Hrabal

Forfatteren av denne boken tok først en doktorgrad i jus, deretter prøvde han seg som forsikringsagent, reisende i tekstiler og leketøy, stålverksarbeider, papiroppsamler på en søppelplass, kulissearbeider og statist – blant annet. Han slo seg til slutt ned som forfatter, til tross for et par år med publiseringsforbud. Mannen heter Bohumil Hrabal, og boken hans «jeg har betjent kongen av England» er omtrent like annerledes og interessant som ham selv.

Det skjer så mye i denne boka, at det er vanskelig å oppsummere handlingen kortfattet. Handlingen foregår i datidens Tsjekkoslovakia i mellomkrigstiden. I hovedsak følger vi hovedpersonen gjennom hans opplevelser som pikkolo og kelnerlærling. Karrieren er alt for ham, og han nøyer seg ikke med en enkel pikkolojobb. På underfundige vis klarer han å klatre seg opp til bedre stillinger og til storhotellet midt i Praha. I løpet av tidsrommet vi følger ham blir Praha okkupert, og mye skjer for vår hovedperson.

Det første som slo meg da jeg begynte på boken var hvor perfekt personskildringene er. Særlig hvordan jeg- personen setter de ulike hovmestrene opp mot hverandre, og beskriver både deres utseende og væremåte så utrolig presist. Det er nesten umulig å ikke se dem tydelig for seg.

Når det er sagt, så er ikke dette en bok man leser på slurv ved siden av frokosten. Da er det lett å falle ut av innviklede beskrivelser og lange setninger. Setter du deg derimot ned med denne boken, klar for en fantastisk morsom og absurd fortelling – gled deg!

Hvis du leser denne boken og finner ut at du vil vite mer om Bohumil Hrabal, forfatteren bak denne absurde fortellingen, tok pappa seg den friheten å skrive et essay om ham bakerst i boken.

4+/6 Bokfinker

Karakter 4+

Reklame

Kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s