Zelda Fitzgerald – The First American Flapper

Nancy Milford er en amerikansk biograf, og i i 1970 kom hun ut med Zelda: A Biography. Biografien er skrevet om Zelda Fitzgerald (1900-48), kona til verdenskjente F. Scott Fitzgerald, også kjent som forfatteren av The Great Gatsby. Vi får vite hele Zeldas livshistorie; fra hun vokser opp i sørstatene, gifter seg med Scott, flytter til New York og reiser til Europa, og vi blir hele tiden gjort oppmerksom på hennes kamp mot psykisk lidelse, ønsket om å gjøre noe meningsfylt og å bidra som mor og kone. Zelda Fitzgerald var en fascinerende dame, og hennes jeg-gjør-hva-jeg-vil-ideologi og kunstneriske, eksotiske livsstil på 1920-tallet er fengslende. Zelda var av typen til å ankomme en respektabel fest to timer for sent, spørre vertinnen om hvor toalettet er og ta seg et skumbad foran alle gjestene. Hun var radikal til kvinne på 20-tallet å være, og hennes korte hår, korte kjoler og korttenkte oppførsel gjorde at Scott ga henne tittelen «The First American Flapper». Scott og Zelda var et litterært radarpar, og brukte store deler av livene sine på å drikke, røyke og samtale med viktige, intellektuelle sjeler i New York og Paris. De levde på mange måter en fabelaktiv livsstil med mye festing og reising, men de befant seg ofte i ulykkelig situasjoner som gjorde at kjærlighetshistorien ble alt annet enn perfekt. Utfordringer oppsto gjerne i forbindelse med Scotts alkoholproblemer, deres mangel på inntekter og Zeldas psykiske situasjon.

Somehow we always felt that her mind made different connections than most people’s — and it was this extraordinary, intuitive lucidity of hers which distinguished her. She very rarely said things lightly or for effect … She had a ruminative min. She didn’t small-talk at all, and really no intellectual talk either. She spoke only of things that came into her mind at the time. It gave her conversation a freshness and a certain edge that was a part of her charm.

Hvis noen skulle skrevet en biografi om Zelda Fitzgerald, så måtte det være Nancy Milford. Nancy Milford har en doktorgrad fra Columbia University, der avhandlingen hennes er skrevet om Zelda. Hun har gjort en helt enestående research i forkant av biografien, og vi får lese kjærlighetsbrev, utdrag fra venners dagbøker, sykehusjournaler og noveller som aldri kom på trykk. Vi får vite hvordan Zelda malte Jay Gatsby uendelig mange ganger for at Scott skulle få en tydelig visjon av hvordan han så ut. Vi får et innblikk i små, morsomme og delvis ubetydelige hendelser, som for eksempel når McKaig skriver i dagboken sin: «November 13: Spent evening at Fitzgeralds. Scott told me how he had cried over two of his stories.» Det er disse små detaljene som gjør at biografien er så sterk, og dét i kombinasjon med at Nancy Milford skriver levende, gjorde at jeg følte meg som en familievenn av the Fitzgeralds. Det var som om jeg satt i leiligheten deres i New York mens de fortalte meg skøyerhistorier fra ungdomstiden.

collageZELDA

Selv om historien om Zelda Fitzgerald er luksuriøs, fantastisk og beundringsverdig, er det mange aspekter av livet hennes som var utfordrende. Zelda virket glamorøs på overflaten, men det lå mye trist og forferdelig bak den gyldne fasaden. Scott og Zelda hadde et vanskelig kjærlighetsforhold, som til tider var mer ødeleggende enn fungerende. De kunne være forferdelige mot hverandre, og forholdet deres tok en drastisk, negativ retning i det Zelda ble sykere og sykere. Det at Scott drakk mye og at de ofte havnet i pengeproblemer gjorde det heller ikke noe bedre. Jeg trodde helt ærlig at historien skulle være mer fortryllende enn det den var, og det er ikke før nå jeg forstår hvor kjipt de hadde det til tider. Det som er faren med å lese biografier er at det setter mennesker du beundrer i et annet lys enn det du er vant til. Som en stor beundrer av F. Scott Fitzgerald var det rett og slett ubehagelig å tenke at han ikke var et perfekt menneske uten mangler uansett hvor tullete det høres ut. Realiteten var ikke like magisk som det ofte blir framstilt. Men, men – jeg må allikevel si at Scott og Zelda fortsetter å være to personer jeg ser veldig opp til, både som mennesker og forfattere.

Karakter 5

5/6 bokfinker

Reklame

Kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s