Billedhuggerens datter av Tove Jansson

Frem til ifjor sommer var de eneste Tove Jansson-bøkene jeg hadde lest Mummibøker. De har jeg alltid elsket, men jeg ble utrolig glad da jeg leste Sommerboken, og oppdaget at hun også har skrevet kjempefine romaner. Billedhuggerens datter fikk jeg til jul av Eirin, og forrige uke fikk jeg endelig lest den. Den er en sånn bok man ikke vil legge fra seg, ikke fordi den er så spennende, men fordi den er veldig, veldig fin.

Billedhuggerens datter er en barndomsskildring, og hvert kapittel forteller en egen historie. Noen handler om personer, andre om bestemte hendelser, og noen om steder. Vi får høre historier fra barndomshjemmet hennes i Helsinki, fra sommerhuset deres og fra farens atelier. Det beste med Tove Janssons bøker er helt klart måten hun ordlegger seg på, og skildringene hennes er så utrolig levende. Man skjønner liksom akkurat hva hun mener, og det er veldig deilig. Det er så lett å se for seg det som blir beskrevet, og stemningene er fantastiske. Språket er egentlig veldig enkelt, men samtidig vakkert. Det er deilig å lese en bok der ingen ord føles overflødige.

«I en skog som er malt riktig har alt omtrent samme farge, mosen, stammene og grantrærenes grener, allting er noe mildt og alvorlig midt imellom grått og brunt og grønt men bare litt grønt.»

Hvis du vil lese en stemningsfull, harmonisk, beroligende og ikke minst kjempefin bok, anbefaler jeg deg Billedhuggerens datter! Det er ikke noe stort prosjekt å lese den, for den er liten og tynn, så alle kan klare det! Selv om den er kort, gjør den inntrykk, og den er kanskje den fineste boka jeg har lest i år!

Karakter 6

6/6 bokfinker

Reklame

En kommentar om “Billedhuggerens datter av Tove Jansson

Kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s