Populærmusikk fra Vittula av Mikael Niemi

Det finnes bøker man alltid finner minst 5 eksemplarer av på loppis. Populærmusikk fra Vittula er en slik bok. Grunnen til dette kan nok være at det er den typen bok man har det gøy med å lese den ene gangen, men ikke så mye mer. Det betyr derimot ikke at den ikke er verdt å lese! Alle jeg har snakket med som har lest Populærmusikk fra Vittula sier nemlig det samme; så godt har jeg aldri ledd av en bok. For når Mikael Niemi først setter i gang med sin friske skrivestil, blir det ordentlig gøy!

Det virker nemlig som om han har et utømmelig lager av vittige og finurlige formuleringer. Og han vet å bruke dem i alle de spesielle situasjonene som beskrives fra Vittula, en utkantby helt nord i Sverige, på grensen til Finland. Det er her hele handlingen foregår. Vi følger først og fremst Matti og kameraten Niila, og deres oppvekst i Vittula på seksti- og syttitallet. I tillegg møter vi den overivrige musikklæreren Greger , innflytteren Heinz som ingen skjønner seg på, og sist men ikke minst en hel skare av hardbarka slektninger i badstuer. Et godt eksempel på hvordan Niemi klarer å binde leserne med sine finurlige beskrivelser, er kapittelet der testamentet til farmor skal leses opp. Her blir man virkelig kastet ut i et kaos av alkoholiserte tremenninger, opprørte oldinger og tornedalsfinske banneord.

«Jeg avstår fra å skildre lusingene, kloringen, neseblodet, løsetennene som skvatt omkring, brillene som ble knust og de rå sparkene og strupetakene. Jeg avholder meg fra å regne opp slagvåpen som stekepanne, pinnestol, gummistøvler, feiebrett, hundens matskål og finsk familiebibel.»

Jeg har, som sikkert mange andre, lest endel oppvekstromaner før, og det kan fort bli mye av det samme. Denne skiller seg derimot fint ut fra de andre, fordi fortellingen forgår i Vittula. Oppveksten i den svensk- finske Tornedalen er nok ikke så kjent for de fleste. Vi kan likevel se for oss forbauselsen og lykken de to små guttene fra Vittula kjenner, første gang de setter på en Beatles- LP, sendt helt fra England.

Neste gang du er på loppis, plukk med deg Populærmusikk fra Vittula! Og gi deg selv lov til å sitte i parken, på bussen eller ved skolepulten og le høyt.

5/ 6 Bokfinker

Karakter 6

Reklame

Kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s