O Romeo, Romeo! wherefore art thou Romeo?

collageSHAKESPII

Romeo og Julie. Stykket varer i ca. to dager, og på den tid rekker de å forelske seg, gifte seg, og så til slutt dø sammen fordi Romeo ikke får et brev han skulle fått. 1500-tallstragedie på sitt mest dramatiske, og på mange måter, veldig likt dagens konsept om å hooke på fest. Stykket starter med at Romeo – desperat i kjærlighetssorg over Rosaline – drar på fest hos Montague-familien fordi han vet at hun vil være der. På festen får han øye på Julie, legger merke til hennes «Beauty too rich for use, for earth too dear!» og  forelsker seg i henne uten å i det hele tatt vite hva hun heter. Ikke bare er Julie 13 år, men hun er også en Capulet; datteren av familiens erkefiende.

Abram: Do you bite your thumb at us, sir?

Sampson: I do bite my thumb, sir.

Romeo og Julie er en tragedie om tapte liv og brennende kjærlighet. Historien er et interessant bidrag til teorien om kjærlighet ved første blikk og om kampen om hvem man skal lytte til; om det er familie, statsmakt, gud eller seg selv. Romeo viser hvor problematisk det er å være ung og sykt keen på kjæreste, og Julie er et godt eksempel på hvor frustrerende det er å bli fortalt hva du skal føle. Stykket er på veldig mange måter trist, men handlingen eskalerer så mye på et tidspunkt at jeg ikke klarte å ta karakterene seriøst. Det var vanskelig å få tak på deres lidelse, glede og sorg når alt jeg kunne tenke var «Hvordan er det mulig å skrive på denne måten?!!?» Kjære lesere, William Shakespeare er et ordgeni! Hver eneste replikk er så perfekt formulert at jeg nesten ble litt religiøs, så utrolig velskrevet at jeg felte en tåre i solidaritet til alle forfattere som har prøvd på noe lignende. Shakespeares ordforråd får mitt til å virke like dypt som et barnebasseng, og alle ordspillene og kombinasjonene er utrolig fascinerende. At det er mulig å få til noe sånt! Det er synd at ikke lange, klissete kjærlighetserklæringer er sosialt aksepterte lenge, for hvis noen hadde snakket til meg som Romeo gjør til Julie kunne jeg godkjent at han sverget til månen, selv om hun «monthly changes in her circle ord, lest that thy love prove likewise variable.»

Jeg vil anbefale alle å prøve seg på et stykke av Shakespeare, bare for å ta del i den syke skrivestilen hans. Romeo og Julie er en veldig grei førsteetappe, fordi historien er kjent for de fleste. Til tross for at jeg elsker bokfinkskalaen vår, føles det unaturlig å vurdere stykket ut i fra antall bokfinker. Jeg kan heller bare si at det var skikkelig kult.

Reklame

Kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s