Hjelp, hvordan kan jeg lese mer?

Noe av det merkeligste jeg hører er at folk ikke har tid til å lese. Du har tid til å sitte på Tumblr, se fire episoder av House of Cards og samtidig fra på butikken for å kjøpe cottage cheese – men du har ikke tid til å bruke ti minutter i løpet av dagen til å lese før du legger deg. Det er for meg helt uforståelig, men siden jeg er gavmild og liker å prakke bøker på andre, har jeg noen tips som gjør det lettere for meg å lese mer. Noen av dem er kanskje helt åpenbare, men jeg merker faktisk en stor forskjell.

“The more that you read, the more things you will know. The more that you learn, the more places you’ll go.”
Dr. Seuss, I Can Read With My Eyes Shut!

Lese på kollektiv transport!
Mange synes det er vanskelig å lese på t-banen. Mennesker, bråk, ikke sitteplass, hvor skal jeg av?? etc. etc. Det er litt vanskelig å komme i gang. Jeg pleier å tvinge meg selv til å lese på banen, selv om jeg står most oppi døra, fordi jeg vet at jeg kommer meg inn i det etter hvert. Det gjør det lettere å kombinere det med musikk, selv på veldig lavt volum. Hvor man liker å lese er smak og behag, og for noen blir det rett og slett for vanskelig å konsentrere seg med mye som skjer rundt. Men når det er deg og to andre på bussen, kan det være en idé å slutte å spille candy crush for å heller lese noen sider i en bok. Det er ikke teit eller pretensiøst å lese på t-banen, med mindre du leser Romeo og Julie og notatene dine faller utover setet. Det er nesten like pinlig som om noen ser deg lese Fifty Shades of Grey.
Ha alltid med deg en bok!
Det er veldig lurt å ta med seg en bok hvor enn du går. Det dukker ofte opp tider på døgnet hvor man må vente, ikke har noe å gjøre eller kjeder seg, og da mine kjære venner, er en god bok helt kurant. Kanskje er det litt hassle å ha med seg Edgar Allen Poes samlede verker i håndveska, men en liten paperback av The Catcher in the Rye tar verken mye plass eller krefter. Jeg er helt sikker på at halve befolkningen i Oslo har plass til en bok i Michael Kors-veska si.
Ikke sett av lesetid kun rett før du legger deg!
Jeg vet selv hvor irriterende det er å konsentrere seg om noe når du holder på å sovne. Selv den beste boka i verden kan ikke konkurrere med mitt søvninstinkt, for hvis jeg er trøtt, så sovner jeg uansett. Derfor er det lurt å ikke bare lese i det du tar kvelden, for muligheten er at du da har mest lyst til å sove. En halvtime etter du kommer hjem fra skolen, ti minutter før du drar hjemmefra om morgenen eller et kvarter etter middag er gode alternativer.
Prioriter bøker foran andre ting
Dette sier kanskje seg selv. Hvis pcen er viktigere enn å lese, så ender det opp med at du blir sittende foran skjermen hele dagen. Det handler litt om å ville det selv, for gidder du ikke å lese, så leser du ingenting. Så enkelt er det. Noen ganger må man bare ta seg selv i nakkeskinne og tenke: «Shit, jeg hadde hatt godt av å lide meg gjennom et par sider akkurat nå.»

Har du noen tips til hvordan man kan lese mer? Jeg er veldig interessert i å høre!

Reklame

Kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s