On Chesil Beach av Ian McEwan

Hva er det egentlig som skjer nå, vi drar på middag til farmor som har gule stearinlys, det går masse Poirot på tv, paradoksal skientusiasme preger den solfylte fjellheimen og plutselig stenger matbutikken pga noe jesus visstnok gjorde en torsdag for lenge siden. Joda, det er påske. Påske betyr ferie, og ferie betyr gjør hva du vil med livet ditt i noen dager. Du kan jo for eksempel lese en bok i det sårt etterlengtede vårlyset.

Derfor tenkte jeg å anbefale en bok om kjærlighet. Hvorfor det egentlig, kjærlighet? Vet ikke, men om du vil ha påskekrim-anbefalinger må du nok se et annet sted. Vår og kjærlighet passer vel sammen på en måte, så hvorfor ikke. On Chesil Beach av Ian McEwan er en bok om to mennesker som er like umulig håpefulle i kjærligheten som min nyreparerte sykkel var en herlig vårdag i forrige uke. Litt kjipt at det kom ca en halvmeter snø dagen etterpå. Det jeg prøver å si er at kjærligheten kan være temmelig lunefull.

Boka handler om to mennesker i England på 60-tallet, og viser et døgn av livet deres, det første døgnet som mann og kone. De har vært sammen en stund, så det er på høy tid å gifte seg. Alle forventer jo det. Men hva forventer de egentlig selv? Det som er problemet for disse to er at de ikke helt klarer å avklare forhåpninger, ønsker og følelser med hverandre. De er litt for sjenerte, så ting blir vanskelige. Dette er ikke en historie der noen gjør dramatiske og uventede ting, det er en historie om hvordan det å ikke gjøre noe, eller ikke si noe kan få større konsekvenser enn du kan tenke deg. Men boka er skrevet så utrolig fint. Den er på en måte skjør og sart samtidig som den gjør deg uutgrunnelig frustrert og litt trist. Så hvis du vil bruke feriedagene dine på å sukke over vanskelig kjærlighet, og ikke lese Jo Nesbøs siste krim, anbefaler jeg On Chesil Beach.

Karakter 5

5/6 bokfinker

Reklame

Kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s