Short Stories av Roald Dahl

Jeg har ikke lest så mange noveller, og har alltid likt romaner best. Likevel fikk jeg plutselig lyst til å prøve meg på novellene til Roald Dahl. Da vi leste dem i engelsktimen på ungdomskolen, likte jeg dem. Så da jeg var på Deichmanske sist, lånte jeg like så godt hele sulamitten: The Collected Short Stories of Roald Dahl.

Og åh som jeg både lo, grøsset og frydet meg! For her får man virkelig litt av hvert! Alt fra kompliserte kjærlighetsforhold til skikkelige grøssere. Og alle med den alltid like overraskende sluttsetningen, som får deg til å sitte og lure.

Du kan plukke ganske tilfeldig blant Roald Dahls noveller, og alltid ende opp med en god en. Likevel tenkte jeg å tipse om mine absolutte favoritter:

The Landlady

Dette er jo klassikeren, og en mange sikkert har lest før. Den handler om den unge engelskmannen Billy Weaver, som må leie seg inn på en «Bed and Breakfast» mens han er i Bath på forretningsreise. Han ender opp hos en tilsynelatende vennlig eldre dame. Det tar derimot ikke lang tid før han begynner å stusse over forskjellige merkeligheter. Denne får det virkelig til å gå kaldt nedover ryggen på deg!

Mrs. Bixby and the colonel`s coat

Dette er i en litt annen sjanger enn The Landlady. Har på følelsen av at Roald Dahl må hatt det veldig gøy med å pønske ut denne utspekulerte fortellingen. Så utspekulert at du ikke får helt fatt på situasjonen før aller siste setning. Og det samme gjelder karakterene i novellen, mr. og mrs. Bixby, som begge tror de holder på flere hemmeligheter enn den andre.

Lamb to the slaughter

Roald Dahl må virkelig ha møtt noen kvinner som vet å holde situasjoner under egen kontroll, for ett sted må han ha hentet inspirasjon fra. I denne novellen møter vi nemlig Mary Maloney, som hver dag styrer og steller for sin gretne ektemann. Og selv om det kan virke som det er han som har henne rundt lillefingeren, er det egentlig veldig omvendt.

6/ 6 Bokfinker

Karakter 6

Reklame

En kommentar om “Short Stories av Roald Dahl

Kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s