Pride and Prejudice av Jane Austen (1813)

Det er som om jenter leser Jane Austen, får en slags åpenbaring og kommer ut av det hele som fornuftige, dannede kvinner. Elizabeth Bennet er nesten en slags mal for hvordan unge jenter skal oppføre seg, og ja,  jeg kan vel til en viss grad forstå det. Lizzy Bennet er helt klart den beste karakteren i boka. Det er hun som driver hele historien, og like klokt kvinnfolk har nok ikke 1800-tallet sett noen gang. Måten hun takker nei til to frierier er svært vakkert å lese, men jeg kan allikevel ikke si at jeg føler meg mer dannet eller fornuftig eller lik Elizabeth Bennet nå enn før. Kanskje jeg bare har gått glipp av noe stort, eller kanskje er det fordi boka ikke falt helt i smak.

Misforstå meg rett, Pride and Prejudice er ikke dårlig. Den er smart og fornøyelig, og det var spennende å få et innblikk i en ung jentes tankegang på den tiden. Selve kjærlighetshistorien, eller handlingen generelt, er jeg nok litt mer skeptisk til. Ting begynner ikke å skje før du har slitt deg gjennom 200 sider med øvre middelklasseproblemer, uendelige turer i hagen og irriterende diskusjoner om hvorvidt te-serviset er passende for sen lunsj eller middag. Det er ekstremt mye fram og tilbake, og jeg følte ikke helt at jeg kom noen vei. Det er sjeldent jeg sier at bøker er kjedelige, og det vil jeg heller ikke si om Pride and Prejudice. Det er bare det at interessen min for uheldige giftemål på slutten av 1700-tallet er svært begrenset. Håpet på ekte kjærlighet til slutt var ikke nok til å drive meg gjennom boka, og selv om Mr. Darcy er such a babe, holdt ikke det i det lange løp.

Jeg merker nå at jeg er veldig kritisk, og det skal jeg være litt forsiktig med. Jane Austen er ingen dårlig forfatter. I mine øyne er det åpenbart at hun var ei riktig klok dame! Jeg liker å tro at hun så mye av seg selv i Elizabeth Bennet, og at hun hadde det svært gøy med å gjøre narr av de stereotypiske, dumme overklassemennene. Jeg tror nok bare at jeg ikke er romantisk nok til å like Pride and Prejudice. Jeg vet at mange forguder Jane Austen, jeg vet at mange synes hun er fantastisk, men beklager –  det var bare ikke helt min greie.

Karakter 3

3/6 bokfinker

Reklame

Kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s