Vår alles Tronsmo

Nå har det blitt veldig mye bokhandelsnakk fra min kant i det siste, men i går skjedde det noe superkjipt som jeg bare skrive om. Tronsmo bokhandel ligger rett ved Tullinløkka-trikkestoppet (Kristian Augusts gate 19) i Oslo, og den har solgt bøker, musikk og tegneserier siden 1973. Men nå vil eiendomsselskapet Entra rive gården bokhandelen ligger i for å bygge to ”kunnskapstårn” som skal romme det juridiske fakultet ved UiO. Det som skjedde i går var at Tronsmo fikk utkastelsesordre fra Entra og må være ute av bygningen innen 1. august i år. Som en ytterste konsekvens må Tronsmo legges ned.

Men du lurer kanskje på hva som er så spesielt med Tronsmo. Jo, det er nemlig snakk om en selvstendig bokhandel som ble startet av selveste herr Tronsmo, en radikal historiestudent med stort initiativ og engasjement, tidlig på 70-tallet. De har siden den gang solgt kvalitetstitler du skal lete lenge etter andre steder, om alt fra politikk og vitenskap til poesi og kunst, og bokhandelen ble fort en møteplass for dem som ville bli inspirert av bøker. Som tenåring på 80-tallet tilbragte forfatteren Per Petterson mye tid der, før han seinere fikk jobb på Tronsmo, i likhet med hovedpersonen fra en av hans egne bøker, Jeg forbanner tidens elv. Tronsmo har betydd mye for flere forfattere gjennom tidene, beatpoesiens far Allen Ginsberg har sagt at bokhandelen er den beste i verden, og senest i går skrev den engelske forfatteren Neil Gaiman på twitter: ”Sadface. Tronsmo – your favorite underground bookstore in Oslo – is closing to make way for a law school. Talk about irony”. Det er med andre ord ingen tvil om at Tronsmo har satt sine spor i løpet av fire drøye tiår.

De siste par dagene har flere tusen mennesker engasjert seg i saken om vern av Tronsmo, og jeg anbefaler alle å slutte seg til dem. Lik sidene på facebook, skriv under på underskriftskampanjen og neste gang du skal kjøpe deg en bok, ta trikk 11, 17 eller 18 og gå av på Tullinløkka. Byen vår trenger virkelig steder som kan sette litt preg, som kan bety noe mer enn kjøp og salg. Tronsmo har sjel og personlighet, og jeg håper at det hele løser seg, for jeg kommer virkelig til å savne bokhandelen om den skulle forsvinne for godt.

Link til underskriftskampanjen:

http://www.underskrift.no/vis.asp?kampanje=5415

Facebook:

https://www.facebook.com/verntronsmo

https://www.facebook.com/tronsmobok

Reklame

Kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s