Röda Rummet

Tenkte jeg skulle skrive et innlegg om den kanskje aller fineste bokhandelen jeg har vært i. Kom på dette da jeg så gjennom gamle bilder fra en tur jeg tok med noen venner for snart to år siden, vi dro til en liten by i Värmland i Sverige. Byen, Säffle, er et sted utpå landet med få innbyggere, togstasjon, nedlagt Volvofabrikk, vanntårn, ca. én restaurant og Coop Extra. Gjennom gatene kjører spraymalte biler med dunkende bass og lodne terninger dinglende i frontruta, men plutselig, sånn litt ut av det blå, dukker det opp et lite skilt med skriften ”Röda Rummet”.

 röda rummetDa vi gikk inn døra til Röda Rummet ble vi møtt av høye bokhyller, retro lenestoler, rød tapet og et hej fra hipstermannen bak disken. Bokhandelen bugnet ikke av bokstabler, men de som var der var sånne bøker du ikke finner overalt. Det var for eksempel hyller der med engelske klassikere, men utgavene var ikke de vanlige, de var ofte gitt ut på små, ukjente forlag. I tillegg var det bøker om musikk og musikere som var fine å bla i samtidig som alt fra Belle & Sebastian til Billie Holiday surra i bakgrunnen. Röda Rummet er ikke bokhandelen for bestselgere, men heller stedet der du finner bøker du ikke trodde fantes. Med andre ord, om du leter etter den siste krimen til Läckberg har de den sikkert på Coop.

(Her er to av bøkene jeg fant, Bob Dylans eneste roman Tarantula og Hemingway på svensk. Bildet over er et postkort med en tegning av bokhandelen.) dylanhemingway2

Men han der hipstermannen bak disken, det er han som startet og eier Röda Rummet. Eller, dessverre er det riktigere å si eide, han måtte nemlig selge hele bokhandelen for litt over et år siden. Da jeg googlet ”röda rummet säffle” kom det bare opp en hel masse artikler fra svenske lokalaviser om hvordan den unge bokentusiasten måtte selge forretningen, med inventar og lager, til høyeste bud. Det er vanskelig å drive en så smal bokhandel på et så lite sted, men det kan jo hende en annen ildsjel driver Röda Rummet videre. Håper det.

Hvis noen har noen tips om flere slike bokhandler, enten her i Norge eller andre steder, blir jeg kjempeglad. Har nemlig sett verdien i å støtte små, selvstendige forretninger, sånne som Röda Rummet. De må ikke bli borte. Det hadde vært litt dumt om vi bare hadde kjedene, Norli og Ark, å velge mellom.

Reklame

3 kommentarer om “Röda Rummet

  1. Jeg anbefaler Bislet Bok i Theresesgate. Det er en bitteliten uavhengig bokhandel, med massevis av bøker du kanskje ikke finner hos de store kjedene. Absolutt verdt et besøk hvis du er i strøket!

Kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s