«Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg» av Kjersti Annesdatter Skomsvold

«Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg» er en fin og enkelt fortalt fortelling om mennesker og ensomhet. Selv om den ikke er en klassisk kjærlighetshistore, så synes jeg man kan kalle den det. I hvert fall føles det litt sånn når Annesdatter Skomsvold forteller om den lille verdenen til Mathea Martinsen. Først som en eldre dame finner hun ut at hun vil gå ut av boligblokken hun har bodd i hele livet, og kanskje til og med snakke med noen. Eller kanskje bare spørre hva klokka er. Hvis hun tør.

Boka handler altså om Mathea og hennes nokså enkle liv. Selv om vi i blant får små snuttfortellinger fra hennes barndom, så er det altså dagene hennes som gammel dame vi nå følger. Vi møter Epsilon, hennes mann og sjelevenn, og den eneste hun egentlig snakker med. Inntil nå. Hun bestemmer seg nemlig for å prøve noe nytt. Dessverre er det ikke så lett for en som aldri har vært noe særlig utadvent. Men det er aldri for sent å prøve. Hun bestemmer seg for å bake rundstykker og dra på dugnad i borettslaget. Og selv om hun ender opp med å bli inne bak gardinene sine, og spise alle rundstykkene selv, så tenker hun på det hele som et godt forsøk.

Det som gjør denne boken så vakker, er hvordan forfatteren forteller om ting vi alle kan kjenne oss igjen i, men som man ikke har så lett for å innrømme. Som når Mathea møter naboen to ganger hver dag, og heller blir inne enn å måtte si «god aften» eller «takk for sist» enda en gang. Eller når hun må øve et par ganger foran speilet på replikkene, før hun ringer Opplysningen.

I tillegg til ensomheten og dysterheten, finner du også utrolig morsomme beskrivelser av hverdagslige ting. Det er få bøker som får meg til å bryte ut i latter på bussen.

Nyt denne lille boken!

5/6 bokfinker

Karakter 5

Reklame

En kommentar om “«Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg» av Kjersti Annesdatter Skomsvold

  1. Tilbaketråkk: Boktober 2015 | BOKFINKENE

Kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s