No one belongs here more than you av Miranda July

En kvinne besatt av prins William. En jente forelsket i sin beste venninne. En kvinne med en datter som ikke er hennes.

No one belongs here more than you (2005) av Miranda July er en novellesamling om kjærlighet og elendighet. Den er snodig, søt og forvirrende. Ubehagelig og trist. Mirandy July forteller ikke historier om lykkelig kjærlighet, om kjærlighet som går bra og som fungerer som den skal. Historiene hennes er deprimerende og urettferdige. De varmer ikke hjertet ditt, de river det i fillebiter. På et tidspunkt var jeg ikke bare lei meg, men også sint , fordi jeg syntes karakterene fortjente å oppleve noe fint en gang i blant.

«Are you angry? Punch a pillow. Was it satisfying? Not hardly. These days people are too angry for punching. What you might try is stabbing. Take an old pillow and lay it on the front lawn. Stab it with a big pointy knife. Again and again and again. Stab hard enough for the point of the knife to go into the ground. Stab until the pillow is gone and you are just stabbing the earth again and again, as if you want to kill it for continuing to spin, as if you are getting revenge for having to live on this planet day after day, alone.»

Men Miranda July skriver godt! Hun får sagt mye, uten å nødvendigvis si noe som helst. Det var aldri vanskelig å henge med på det som skjedde, spesielt etter jeg vendte meg til å lese dialog uten tegnsetting. Det var kult å for én gang skyld lese om en lesbisk jente, der ikke hele handlingen var sentrert rundt det faktum at hun var lesbisk. Det var fint å lese om kjærlighetssorg på et jordnært nivå, uten lange kjærlighetserklæringer og familiekatastrofer (sori Shakespeare). Det er derfor vanskelig for meg å vite hva det er som gjør at No one belongs here more than you ikke får full score. Noen ganger bare traff ikke novellene, men jeg tror at det går mer på meg som leser, enn Mirandy July som forfatter.

Karakter 4+

4.5/6 bokfinker

Reklame

En kommentar om “No one belongs here more than you av Miranda July

Kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s