Damen med hunden av Anton Tsjekhov

Jeg har lest litt av en gammel, russisk forfatter de siste dagene, Anton Tsjekhov, som er kjent som en av de første og beste innen novelleskriving. For noen dager siden leste jeg «Damen med hunden»skrevet i 1899. Hadde sett noen referanser til den på film og sånt, og lurte på hvorfor akkurat den ble en klassiker, og hva det er som gjør at denne novellen omtales som en av verdenshistoriens beste.

«Damen med hunden» handler om en middelaldrende russisk mann, Dmitrij Dmitrisj Gurov, som ser en pen dame komme gående, og damen har med seg en liten hund. De blir fort stormende forelsket i hverandre (liten spoiler der), men begge er gift med en annen, så derfor blir forholdet deres en smule vanskelig og ulykkelig. En liten novelle om umulig kjærlighet, rett og slett. For å være helt ærlig så ga ikke novellen meg så veldig mye, den var litt sånn «okei, javel?», for det var kanskje litt mange beskrivelser av hvor yndig, vakker og uskyldig den unge damen med hunden var. Hun var så uoppnåelig perfekt, samtidig som Dmitrij så på kvinner som en lavere rase enn menn. Ugh. Jeg syns også at temaet var litt klisjeaktig, men nå er det selvfølgelig godt mulig at jeg ikke forstod novellen slik den skal forsås, og at dens genialitet gikk meg hus forbi. Men for all del! Jeg skjønner veldig godt at dette ble en klassiker, for Tsjekhov fanger øyeblikk på en unik måte og skriver utrolig konsist, noe som var veldig nyskapende på den tiden. Det overrasket meg hvor enkelt språket var, det gikk nesten ikke an å se at novellen ble skrevet for 116 år siden. Den må ha vært helt revolusjonerende da den kom, og har nok inspirert mange store forfattere. Men jeg kan kanskje påstå at mange av tankemåtene som fremgår i denne novellen ikke helt har tålt tidens tann. Derfor tror jeg at jeg hadde blitt mer begeistret for «Damen med hunden» om jeg hadde levd i Moskva i 1899, men nå lever jeg jo i Oslo i 2015. Må si det er en smule skummelt å si at jeg ikke likte «et av verdenslitteraturens underverker» noe særlig, men det er nå min ærlige mening. Så får resten av verden være uenig.

Men jeg har lest andre noveller av Tsjekhov, og «Et legebesøk» for eksempel, er kjempebra og definitivt verdt å lese. Den er mye kulere enn «Damen med hunden».

Karakter 3+

3,5/6 bokfinker

Reklame

En kommentar om “Damen med hunden av Anton Tsjekhov

  1. Meget interessant vurdering du har skrevet her. Den viser at tidene forandrer seg, og med det også interessen for og aktualiteten for gamle klassikere. Du skriver ærlig og åpent om hvordan du tenker og oppfatter novellen. Fikk faktisk lystvtil å lese den!

Kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s