Kompani Orheim av Tore Renberg

«Kompani Orheim er en god bok. Eller, for å si det med Jarle: Den er satan så bra!» – Johan Harstad, Vinduet

Kompani Orheim (2005) er en bok om Jarle Klepp. Det er en bok om å vokse opp i et alkoholisert hjem, en bok om å være en teit 9.klassing, finne seg dame og å være kommunist med klare anarkistiske innslag. En bok om å se opp til andre og å utforske verden.

I høst leste jeg Mannen som elsket Yngve og falt pladask for historien om Jarle. Jarle er så bra. Han er smart, dum, snill og dustete. Han er så kul i alpelue, runde briller og skjerf. Det var gøy og hjerteskjærende å lese om unge Jarle og Helge i Kompani Orheim. Herregud, som jeg gråt. Ikke nok med at historien er så fin og så trist og så virkelig, men Tore Renberg har uten tvil en av de beste skrivestilene jeg har kommet over. Alt flyter så lett! Norsk har aldri vært så fint som når Tore Renberg skriver oppvekstromaner fra Stavanger. Spesielt andre halvdel av boka var superfin, og siste kapittel – herrejeuskristus. Han skriver så beundringsverdig bra, og jeg er skikkelig sjalu. Sjalu for at jeg ikke kan flette sammen setninger på samme måte som ham.

Boka er ubeskrivelig velskrevet, men den kan også være langsom. Den er ikke fullspekket av dramatiske scener, action og skandaler, og det kan gå veldig mange sider uten at det egentlig skjer noe. Men selv om noen deler av boka varer litt vel lenge, og fotturen på Hardangervidda aldri så ut til å ta slutt, var boka aldri kjedelig. Litt treig til tider, men absolutt ikke kjedelig. Jeg savnet kanskje litt spenning her og der, men ikke så mye at det trekker veldig ned på den helhetlige opplevelsen. Kompani Orheim var bra, men jeg tror allikevel at Mannen som elsket Yngve er min favoritt av Tore Renberg, Det kan ha noe å gjøre med at den hadde mer av Helge, og Helge, kjære Helge, er en av de beste karakterene som har eksistert. Helge fuckings Ombo. Hegga. Rock’n’roll (fiskeboll).

10928166_10205735649771089_594788822_n

Jeg vil dog advare mot å lese boka på bussen, slik som jeg gjorde. Det dukker opp litt av hvert i stor skrift.

Karakter 4+
4.5/6 bokfinker

Reklame

Kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s