Maze Runner-trilogien av James Dashner

Det var egentlig ganske tilfeldig at jeg begynte å lese Maze Runner-trilogien. Forrige sommer skulle jeg nemlig fem uker til England, og derfor trengte jeg å ha med meg et par bøker. Jeg dro til bokhandelen, og der valgte jeg den første boka jeg syntes virket litt spennende. Jeg kjente igjen tittelen, for jeg hadde sett traileren til filmen på kino, og den så veldig kul ut. Derfor ble den med meg til England. Den første boka i serien heter ”The Maze Runner”, og den handler om en gjeng gutter som bor midt i en labyrint. De vet ikke hvem som har sendt dem dit, eller hvorfor de er sendt dit, og ingen av dem husker noe annet fra sitt tidligere liv enn navnet sitt. De har fordelt arbeidsoppgavene sånn at noen lager mat, noen er gartnere, osv, og en gruppe er ”runners”. Hver morgen løper de ut i labyrinten for å kartlegge den og prøve å finne en vei ut. Problemet er at veggene i labyrinten flytter seg hver dag, og det lever noen fryktelige monstre der kalt ”Grievers”.

Jeg syntes boka var ganske tung i begynnelsen, ikke fordi den var så dyp eller komplisert, men fordi hele konseptet var ganske forvirrende og merkelig. Mange ting syntes jeg også var vanskelige å forestille seg, og bruken av slang gjorde at jeg følte meg ekskludert. Da jeg først hadde kommet inn i historien, gikk det bedre, og den var faktisk ganske spennende. Slutten ga meg til og med lyst til å lese den neste boka, så det bestemte jeg meg for å gjøre.

Bok to, ”The Scorch Trial”, leste jeg ganske lenge etter den første, så jeg var redd jeg hadde glemt viktige ting, men det ble ikke et problem. I begynnelsen var den ganske spennende, men etter hvert syntes jeg også denne boka ble ganske forvirrende. Det tok seg opp litt på slutten, men alt i alt var den ikke mer enn ok. I denne boka synes jeg også Dashner brukte litt vel enkle løsninger. F. eks. slutter 29 av kapitlene med at hovedpersonen besvimer eller sovner (!?!?), noe som ble rimelig irriterende etter hvert.

Siste bok i serien er nok den jeg har likt dårligst av de tre. Jeg mistet sympatien med flere av karakterene, og dessuten skjedde mange ting jeg syntes var helt unødvendige. Selve handlingen var ok, men jeg klarte ikke engasjere meg i den på samme måte som jeg gjorde med den første. Jeg føler ikke jeg skal si noe mer, for jeg vil ikke røpe noe i tilfelle du skal lese den (hvis du gjør det, vil jeg gjerne høre om du er enig eller uenig med meg, forresten!).

Alt i alt var dette en ok serie, og jeg er sikker på at noen vil like den kjempegodt. Dessverre mistet jeg litt interessen underveis, og da jeg var ferdig var jeg en blanding av irritert, lettet og oppgitt. Jeg så filmen på kino for et par måneder siden, og helt ærlig synes jeg historien funket mye bedre som film enn bok! De hadde endret ganske mange ting, og dette er noe jeg vanligvis ville vært skeptisk til, men her synes jeg det bare gjorde den bedre. De tingene jeg slet med å se for meg da jeg leste den, og det jeg ikke forsto, skjønte jeg endelig. Filmen var rett og slett bedre enn boka, og det er det ikke ofte jeg synes!

Karakter 3

Maze Runner-trilogien får av meg 3/6 bokfinker

Reklame

5 kommentarer om “Maze Runner-trilogien av James Dashner

Kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s