Helene Berr, dagbok 1942-44

Jeg har tidligere lest en del dagbøker og erindringer, som Anne Franks dagbok og Selma Lagerlöfs erindringer, og Helene Berrs dagbok er jo som navnet tilsier i samme kategori som disse.  Både Anne Frank og Helene Berr var unge jenter under krigen, og prøver gjennom sine dagbøker å forstå seg på både det som skjer rundt dem og på seg selv. På mange måter føles det som at de åpner seg opp for akkurat deg, og at du opplever dagene deres samtidig som dem.

helene berrs dagbok bilde

Boken handler i hovedsak om Helene Berr, 21- år gammel, jøde og student ved Sorbonne, og hennes familie og venner. Hun bor i Paris, og har fått en følelse om uro og at noe er på vei til å skje, da hun begynner å skrive dagbok i april 1942. Vi følger hennes forskjellige gjøremål gjennom ukene, samtaler med venner og fascinasjonen hennes for gutten med de grå øynene som senere i boken skal få et navn og også bli en stor del av dagboken hennes.

Og selv om hun kan bruke flere dagboksider på å beskrive vårsolen og roen i spaserturene sine i Paris, kan hun like ofte ende opp med skildringer fra fengslene og konsentrasjonsleirene hun har fått høre om, eller plutselige mørke betroelser.

Absolutt en bok hvor du får et innblikk i tilværelsen i Paris under krigen. Spesielt som ung jente, bare noen år yngre enn Helene Berr, er det lett å leve seg inn i Berrs ungdommelige og frie skrivemåte! I tillegg tror jeg ikke jeg er den eneste som fikk en plutselig trang til å begynne å skrive dagbok etter at jeg ble ferdig med boken.

Karakter 4

4/ 6 bokfinker

Reklame

Kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s